NTNU utradert - igjen?!

Skrevet av Kari Hag - 22.apr.2006 @ 13:41
Den 18.april, og nå i dag igjen, har TU en artikkel med overskrift  "NTNU utradert ". Det refereres til "den ferske undersøkelsen som ble offentliggjort i påsken". Artikkelen har slått an i media slik dårlige meldinger gjerne gjør. Innholdet refereres av NTB, i Adressa, på TV Trøndelag, ja til og med i Aftenposten "raser NTNU nedover".

Kommentarene til innslaget 18.april er mange i TU, og spesielt i Aftenposten. Jeg merker meg overskrifter som "På høy tid at de våkner i Trondheim", "Dette er i hovedsak et problem for dem som jobber ved NTNU"... Ja, men mon det ikke er andre som sover også, og som har problemer!  Verdensrangeringen fra Times Higher Education som det refereres til, ble offentliggjort i fjor høst og kommentert på nettet  ved Universitetet i Oslo 10. november. Deretter fulgte drypp i pressen både her og der med tilsvarende vokabular som nå. Det er ganske fantastisk at ting glemmes så fort! Særlig siden vi tilsynelatende er så opptatt av plasseringer og poenger.

I flg. daværende rektor ved UiO, Arild Underdal, befinner undersøkelsen seg ennå i en innkjøringsfase.  Så noen rangeringsliste fra NTH-tida finnes nok ikke! Stadig flere universiteter tas med i undersøkelsen, og konkurransen om å bli blant de 200 beste på verdensbasis øker. At  NTNU foreløpig ikke er så kjent som NTH var, er ikke til å stikke under stolen. Så vi ligger nok litt ugunstig an på indikatoren "peer review score" som teller 40%. Men det gjelder å holde motet oppe! Så vi ikke nettopp i Aftenposten at "Ungdommen velger NTNU" selv om det dreide seg om årets rekrutteringsfilm som jeg og de fleste av mine kollegaer fant nokså tvilsom.

Vi som leser Universitetsavisa har ellers sett at NTNU, som eneste(!) norske institusjon, har meldt seg på i et europeisk pilotprosjekt som skal se på slike rangeringer og lage nye, forhåpentligvis bedre lister med mer informasjon om universitetene som er med!
 

Kommentarer:
Postet av: Siving. data

Universitetenes gamle oppgave var å drive grunnforskning og utdanne befolkningen. Nå virker det som universitetene kun vil tekkes flest mulig studenter, motta mest mulig midler, produsere flest mulig diplom-, hoved- og doktoroppgaver med halvveis interessant innhold og havne øverst på rangeringer for å tekke seg flest mulig studenter.

Hvis NTNU vil skaffe seg de beste studentene bør de satse på det faglige nivået i undervisningen og være et seriøst universitet. Det mener jeg NTNU var litt bedre til før i tiden, men det er selvsagt fortsatt rom for forbedringer.

Forøvrig er det også fint om NTNU kunne spesialisere sine ansatte mer slik at vi ikke fikk halvdedikerte forelesere og forskere som forsøker å balansere de to.

24.apr.2006 @ 10:58
Postet av: siving elektro

er ingeniør fra høgskolen og må si at ntnu har en hel del å lære på kvalitetssiden... det er ikke vanskeligere å studere master på ntnu enn bachelor på høgskolen, men det er ikke halvparten så inspirerende, og man får som student følelsen av at det er fagpersonalet som skal stå i fokus - ikke alle studentene og læringen... så hva med å ta til seg den kritikken som kommer og se om noe av den faktisk stemmer istedet for å å gå rett i skyttergravene? Evne til å ta kritikk vitner om modenhet og intelligens - og ikke minst vilje til å hele tiden bli bedre...

24.apr.2006 @ 14:28
Postet av: Siv.ing Svenn B.

Jeg er i utgangspunktet i ettertid godt fornøyd med den utdanninga jeg fikk på NTH/NTNU. Mens det stod på var det selvfølgelig ting jeg ønsket NTH kunne ha tatt tak i og endret, derfor var jeg også med som studentrepresentant i noen utvalg på fakultets- og linjenivå. Min oppfatning var at man innenfor rammene var villig til å følge opp studentenes ønsker i handlinger. Hvordan det er nå med NTNU vet jeg ikke fordi jeg ikke rakk å oppleve mer enn navneskiftet. Jeg antar at, som ved enhver fusjon, interne stridigheter om ansvar og kompetanse har lammet organisasjonen i gjennomføring av intensjonene. Jeg håper for de som studerer ved NTNU nå at man ikke har blitt for bred. Når man skal søke jobb i et annet land enn Norge med et vitnemål fra et universitet som "nesten ikke er kjent" er det viktig at fagene man har på vitnemålet er lett forståelig for en arbeidsgiver. Heldigvis har man innen engineering veldig standardiserte titler på fag, slik at det er de "myke" fagene som evt. skaper problemer med hensyn til hvilken kompetanse man har blitt tilført.

25.apr.2006 @ 11:03
Postet av: Siving. data

Hva er egentlig hensikten med å bry seg om hvilken internasjonal rangering NTNU har? Vi vet jo alle hva som må til, så er det ikke bedre å legge seg i selen og utbedre det som må til i stedet for å gråte over spilt melk? Løsningen er jo enkel - opprett flere elitestudier for elitestudenter, ansett eliteforelesere og ha et elitistisk pensum med en elitistisk lønn og universitetsstruktur så er vi jo alle i mål. Men har vi da et NTNU vi ønsker? Er det ikke slik at når vi kun er 4,5 millioner i dette landet som stort sett utgjør grunnlaget for et universitet så er det begrenset med seleksjon vi kan gjøre? Alle vil jo nemlig inn på disse Ivory League universitetene, men her på berget kan vi jo ikke være verdensmester i alt. Sats heller på spesielle fagmiljø som NTNU har og ikke er godt representert i utlandet. Jeg skal vedde på at mange fagområder ved NTNU er temmelig gode internasjonalt sett, akkurat som deler av Institutt for matematikk ved UiO er ansett som.

25.apr.2006 @ 20:54
Postet av: ro

Sammarbeid er et fremmedord i norsk forskning. At NTNU er eneste institusjon som har meldt seg på betyr noll og niks. Norge er historisk dårlige på sammarbeid. Oslo vil legge ned NTNU og flytte hele greia til hovedstaden. Det samme går for alle bedriftene, folk utdannes ved NTNU og flytter etterpå til Oslo. Oslo og Trondheim har ikke noe sammarbeid, og det vil aldri aldri finne sted. Kanskje mest pga. Oslo. NTNU burde ta av seg hatten og sammarbeide med høyskoleutdanningene i Norge, f.eks. Narvik, Tromsø, Telemark, Agder osv.

01.mai.2006 @ 11:37
Postet av: morgage

Do you need morgage ?
morgage

05.okt.2006 @ 09:13
Postet av: degli

Luogo molto buon:) Buona fortuna! http://www.usate348.org/degli

19.feb.2007 @ 08:06
Postet av: Onlineaviser

Aviser, tidsskrifter, magasiner, blader, nyheter med mer fra Norge, Sverige, Danmark og andre deler av verden - her finner du alt på ett sted!
Fint om du kunne tenke deg å ha en lenke til www.onlineaviser.no på bloggen din. Takker på forhånd!

10.aug.2007 @ 12:42
URL: http://www.onlineaviser.no

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/trackback/ping/1153438
talina fash

talina fash...

talina fash
16.okt.2006 @ 12:48
nwython zaine

nwython zaine...

nwython zaine
16.okt.2006 @ 13:29
hits